CHARDONNAY 2016

Co to jest barrique? - czyli wina uszlachetnianie dębową beczką

Wina Barrique na Słowacji stają się coraz bardziej popularne wśród miłośników wina. Ale co znaczy słowo barrique? Jaka jest metoda produkcji win barrique? Jaka jest specyfika tych win?

Słowo barrique pochodzi z francuskiego (a dokładniej z prowansalskiego – barrico) i tradycyjnie oznacza dębową beczkę o pojemności 225 litrów, która pochodzi z regionu Bordeaux. Jednak oprócz beczek o tej objętości istnieją mniejsze beczki o mniejszej objętości, na przykład w szampanie, a także większe, na przykład w Australii. Jednak na Słowacji używają tradycyjnych beczek o pojemności 225 litrów.

see vino

Barrique oznacza jednak nie tylko beczkę, ale także jeden z procesów uprawy wina, tzw. élevage en barrique. Ta rafinacja w beczkach Barrique ma na celu nadanie winom charakterystycznego smaku, aromatu i zapachu wanilii, kokosa, świeżego drewna, palonej kawy lub kakao. Te charakterystyczne smaki i aromaty są nabywane przez wino tuż po długim kontakcie z drewnem dębowym, podczas gdy wina pozostają w beczkach Barrique przez 24 miesiące. Wina Barrique charakteryzują się również wysoką zawartością garbników, które dostają się do wina podczas  dojrzewania w dębowych beczkach.

Proces produkcji bęczek Barrique obejmuje, oprócz suszenia drewna, składanie beczek i ich spalanie, co podnosi cenę beczek. Dlatego praktyka stosowania wiórów dębowych została również rozwinięta w ciągu ostatnich kilku lat, dzięki czemu można uzyskać podobny efekt Barrique, jak w przypadku dojrzewania bezpośrednio w beczkach Barrique. Jednak beczki Barrique mają swój niezaprzeczalny urok i dlatego na Słowacji pozwalamy, aby niektóre z naszych win dojrzewały w takich beczkach.

Zapraszamy do sprobowania naszego wina uszlachetnianie z dębowej beczki  Chardonnay 2016 Karptaská Perla – https://seevino.pl/product/chardonnay-2016/